Odpoved termina oz. preklic rezervacije

47
Odpoved termina oz. preklic rezervacije. Kozmetični salon v Ljubljani. Kozmetični salon v Bežigradu.

»Oprostite, a žal imamo za vas preklic rezervacije oz. odpoved termina.«

Ste se ustrašili za svoj termin? Ne skrbite, gre za nagajiv preklic rezervacije. Ne sledi odpoved termina. Vaš termin je še vedno vaš.

Si pa želimo predstaviti nekoliko specifičen pogled na nenadne odpovedi terminov, nekorektnost (sodobnih) odnosv in hkrati opozoriti na problematiko iz perspektive podjetij in zaposlenih v podjetjih, ki poslujejo po poslovnem modelu rezervacij terminov.

Ker verjamemo v vašo korektnost in spoštljivost, vam želimo predstaviti več podrobnosti v upanju, da skupaj dosežemo premik. Hkrati vam v nadaljevanju predstavimo nekatere ovire, ob katere trčimo vsi, tudi vi, ko ste deležni nekorektnosti.

Prepričani smo, da tudi vas (z)motijo nespoštljivost in nekorekten odnos, dovolimo si tudi ugibati, da tudi vi opažate upad odgovornosti v današnji družbi. Krivcev za to ne bomo iskali, lahko pa skupaj naredimo korak v smeri boljših pogojev in kakovostnejših poslovnih odnosov za vse nas.

Zavedamo se dinamičnosti in nepredvidljivosti življenja. Ravno zato iskreno cenimo zaupanje vseh korektnih in spoštljivih strank, zahvaljujoč katerim naše podjetje uspešno posluje že od leta 2007!

Želeli ste storitev, ampak … ?

Primer: Želite si storitev, a so vsi termini danes zasedeni. Stanujete približno 30 minut od kozmetičnega salona in zelo bi vas veselilo, če bi lahko že danes uredili, kar ste si izbrali za svojo storitev. Ravno danes imate celo prost dan, mogoče dopust, pripravljeni ste se tudi prilagoditi. Medtem pa nekdo, ki ima ravno danes termin, tik pred uro (30 min pred prihodom) pokliče in si želi preklic rezervacije. Vi bi radi prišli, a vendar termina, navkljub dejstvu, da ste prosti, ne boste nikakor mogli ujeti, saj potrebujete vsaj 1 uro, da pridete. Po eni uri pa sledi že termin naslednje stranke.

Odpoved termina na takšen način pomeni samo eno: Tisto vmesno uro, tisto terminsko vrzel, nismo izkoristili ne mi, ne vi. To je rezultat neodgovornosti in nespoštljivosti. Dopuščamo si biti tudi nekoliko bolj ostri in temu reči rezultat sebičnih vzgibov tistih, ki ne razumejo, da bi bilo fer in korektno, če bi termin preklicali vsaj nekaj ur prej! 

Korektnost in spoštovanje

Bistvo vseh kakovostnih odnosov je spoštovanje. V poslovnem svetu je to še kako pomembno.

Podjetniki in zaposleni na področjih, ki temeljijo na rezervaciji terminov, vam bodo z veseljem, a nekaj slabe volje povedali, da marsikdaj marsikdo spoštovanja in odgovornosti ne pozna, ali pa omenjena pojma ne razume. Prepričani smo, da bi se v družbi morali ogniti izrazito sebičnim vzgibom, nazaj obuditi pomen spoštovanja drug drugega in obuditi predvsem pomen “odgovornosti”. Odgovornost, spoštovanje in nesebičnost; plemenite osebnostne lastnosti, ki si jih lastijo kakovostni ljudje.

Tudi zaposleni v kozmetičnih salonih, lastniki in lastnice salonov, vsi smo v vlogi stranke na drugih področjih, ki temeljijo na terminskem delu oz. delu, ki zahteva rezervacijo termina in spoštovanje pravila pravočasne odpovedi termina. Rezervacija terimina je za podjetje in za zaposlene v takšnih panogah izjemno resen poslovni model.

Sodobne tehnologije so načine rezervacij poenostavile, termini so lahko hitro naši. Dostopnost rezervacij je bistveno povečala tudi povpraševanje. Pa vendar, še vedno je pomembno, da razumemo, da nenadne odpovedi vodijo v neučinkovitost in nepotrebne stroške.

Hkrati so na škodo vsem, razen osebi, ki neodgovorno odpove termin minute pred prihodom. Nezapolnjene “terminske vrzeli” zaradi neodgovornosti, so poslovna škoda!

Pravočasna odpoved termina pomeni, da bo druga stranka lahko izkoristila termin, ki ste ga vi spoštljivo in odgovorno odpovedali vsaj 24 ur prej. Tako omogočite salonu, da naveže stik z naslednjo stranko in izvede morebitne prilagoditve drugih terminov, saj naslednja stranka, ki bo imela srečo zasesti prost termin, lahko opravlja drugačno storitev, kot je bila vaša.

Tako kot si stranka želi kakovostnih storitev, si tudi zaposleni v kozmetičnih in negovalnih salonih želijo zanesljivih in spoštljivih strank, dostojne pogoje za opravljanje svojega, prav gotovo visoko-strokovnega dela.

Rezervacija termina.

Online oz. spletna rezervacija temina je nedvomno najbolj priročna, saj vam omogoča, da rezervaciji namenite čas takrat, ko vam to ustreza. Hkrati lahko premislite, kaj točno potrebujete, kdaj in pri kateremu izvajalcu bi želeli storitev opraviti. Tudi telefonsko naročanje je sprejemljivo. Vse, kar je potrebno storiti je, da si pred klicem ogledate seznam storitev.

Težave SMS, Viber, WhatsApp rezervacij.

Kaj pa rezervacije terminov preko SMS-ov, e-pošte ali drugih oblik zasebnih sporočil? Žal tukaj lahko nastane težava zaradi počasne odzivnosti. Kako?

Ni redkost, da stranka pošlje povpraševanje npr. preko SMS-a, podjetje pošlje povratno informacijo o prostem terminu (ali več njih), potem pa mine precej časa, preden stranka pošlje potrditev termina nevedoč, da se ves ta čas termini polnijo preko spletnih rezervacij.

Rezultat tega je neskončno usklajevanje terminov, velikokrat pa tudi nepotrebna jeza ob nerazumevanju dejstva, da je termin, ki je bil v trenutku pisanja sporočila prost, že naslednji trenutek lahko zaseden, ker ga je nekdo rezerviral preko spleta.

Ali ste vedeli?

V določenih letnih časih se povpraševanje v kozmetičnih salonih izjemno poveča, posledično so termini lahko zasedeni tudi do dva meseca vnaprej.

Termini so resen poslovni model!

Cenjene stranke naprošamo, da do rezervacije termina pristopajo z visoko mero odgovornosti. Le tako lahko skupaj ustvarjamo boljše delovne pogoje, hkrati pa zagotovimo višjo učinkovitost in izpolnimo pričakovanja strank. Upamo si trditi, da to velja za vse ponudnike terminov, ne zgolj za kozmetični salon Spa Luna.

Neodgovorni pristopi k rezervaciji termina.

  1. Pozna oz. nenadna odpoved termina (v zadnjem trenutku).
    Nenadna odpoveda (npr. eno uro pred terminom) predstavlja resno poslovno škodo, saj povzroča terminsko vrzel, ki je zaradi pozne odpovedi ni možno zapolniti. Če stranka odpove termin v zadnjem trenutku, gre za termin, ki bo ostal prazen, čeprav bi ga lahko ponudili drugi stranki. Termin je potrebno preklicati dovolj hitro, da ga lahko ponudimo drugi stranki. Preklic termina je trebna opraviti vsaj 24 ur prej.
  2. Neodzivnost stranke na klic, SMS sporočilo ali e-mail.
    Občasno vas mora ponudnik storitve poklicati ali z vami navezati stik preko SMS sporočila, e-pošte ipd. Odzivnost je koristna predvsem za vas, posledično pa tudi za vse druge.
  3. Nespoštljiv odnos do zaposlenih, kričanje, nenadno odlaganje slušalke, izsiljevanje.
    Cenjene stranke vljudno prosimo, da upoštevajo, da smo vsi ljudje. Zaposleni v zdravstvu, v kozmetičnih salonih, v proizvodnji, skratka kjerkoli. Zaposleni s(m)o ljudje. Lepa beseda, bonton in spoštljivost sežejo daleč.

Vaš kozmetični salon v Ljubljani - Spa Luna